Julia’s boek De Zijkant van de Macht

Julia vroeg zich af waarom het aantal vrouwen in de politiek niet toeneemt maar afneemt. Ze ging op zoek naar de antwoorden en schreef er het boek De Zijkant van de Macht over.

Het boek raakte een gevoelige snaar, kreeg lovende kritieken en heel veel publiciteit.

Meer lezen over De Zijkant van de Macht of een exemplaar bestellen: Klik op het boek.

De Zijkant van de Macht kreeg lovende recensies:

OPZIJ  nomineerde De Zijkant van de Macht voor de Literatuurprijs 2019. “De Zijkant van de macht is een urgent boek, in het licht van de huidige (inter) nationale politieke ontwikkelen. Met een scherpe pen weet Wouters een blinde vlek bloot te leggen en is zo hopelijk een bron van inspiratie voor vrouwen om de politiek in te gaan – op welk niveau ook.”

NRC gaf De Zijkant vier sterren. En schreef:  “Wouters werkte elf jaar als politiek assistent van Lodewijk Asscher, politiek leider van de PvdA die eerder wethouder en vice-premier was. Daarmee heeft ze een uitstekende uitgangspositie om te reflecteren op de positie van vrouwen in de Nederlandse politiek: voldoende afstand om zelf geen rancune of wrok te koesteren en nabij genoeg voor rake inzichten en toegang tot relevante personen.

Dit maakt De zijkant van de macht tot een boeiend verslag van bijvoorbeeld alledaags seksisme dat er voor zorgt dat eigenschappen die bij mannelijke politici worden gewaardeerd bij vrouwen irritatie opwekken.”

Ook Elsevier gaf De Zijkant van de Macht vier sterren. “Een boeiend inkijkje in het mannentheater dat de politiek volgens oud-premier Wim Kok (Pvda) nog altijd is.” en “Haar boek voegt aan de bestaande literatuur materiaal toe uit de praktijk, waarvan ook mannen kunnen leren.”

Liesbeth Tettero schrijft op Managementboek.nl: “De zijkant van de macht is een persoonlijk verhaal, waar Wouters’ hart voor de zaak duidelijk naar voren komt. Ze behandelt beknopt een grote hoeveelheid onderwerpen die minstens een boek op zich waard zijn. Door de vele gesprekken die ze gevoerd heeft, komen deze onderwerpen wel echt tot leven en leest het lekker weg. En hopelijk zet het dan ook echt aan tot actie!”

Hanneke Tinor-Centi schrijft in haar recensie “‘De zijkant van de macht’ is een boeiend verslag geworden in een fijne, verzorgde en toegankelijke schrijfstijl. Wouters levert met haar boek een werk af dat zeker tot nadenken stemt en wellicht keert het ook nog wel de neergang van het aantal vrouwen in de politiek want de tips voor vrouwen met politieke ambities maken eveneens een belangrijk deel uit van ‘De zijkant van de macht’.”

Volgens Feminist Evolution Leiden zijn de verhalen en tips zo inspirerend dat na lezing het nastreven van een politieke carrière helemaal niet zo’n wild idee meer lijkt.

Volgens De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen is De Zijkant van de Macht “net zo goed relevant en herkenbaar voor de artsenwereld als voor de politiek, een echte eyeopener met vele herkenbare zaken en punten voor zelfreflectie. Bewustzijn van onder andere het queen bee e/o krabbenmand fenomeen, het herkennen van dominantie technieken en wellicht een snufje sisterhood, kunnen de vorderingen op gebied van de emancipatie van vrouwen in het geheel in een aantal sectoren ten goede komen.”


Lezers Reacties op Zijkant van de Macht:

Tweede Kamerlid Attje Kuiken gaf De Zijkant van de Macht aan premier Rutte. Omdat hij er volgens haar heel wat van kon opsteken.

Dit is wat anderen zeiden:

“Ik wil je hartelijk danken voor je inspirerende boek ‘De zijkant van de macht’. Omdat ik mijn politieke ambities weleens uitspreek, kreeg ik het cadeau van een vriendin en ik heb er echt van gesmuld! Vrijwel elk hoofdstuk was herkenbaar en echt een steuntje in de rug. Tijdens het lezen van hoofdstuk 12 ben ik maar heel boos een zak chips leeg gaan eten, omdat ik anders zou gaan knarsetanden. Wat een heerlijke combinatie van anekdotes, onderzoek en tips en wat een vlotte pen heb je. Ik weet zeker dat je hier heel veel vrouwen mee inspireert. Je hebt mij in ieder geval weer aan het denken gezet om echt de stap te gaan nemen over een paar jaar. Nogmaals: dank!!”

“In één ruk uitgelezen. Aanrader voor alle vrouwen (en mannen) met politieke ambitie.”

“Julia Wouters dank voor de vele tips en wijsheden, ik zal ze nog vaak herlezen.”

“Boek uit! Volgens mij echt verplicht lesmateriaal voor elke vrouw die de politiek in zou willen.”

“Julia kan mooi schrijven. Het boek pakt je en confronteert je met jezelf zonder dat het er bovenop gelegd wordt. ”

“In een ruk uitgelezen, ge-wel-dig! Heel herkenbaar. Een onderwerp dat aandacht verdien.”

“Ik vond het heel interessant en leerzaam. Ook wel confronterend soms. Ik kan er veel van leren 🙂 Vooral de tips uit het hoofdstuk over de combinatie van werk en kinderen ga ik heel goed onthouden. Dank je wel!”

Farah Nobbe (auteur Speak up dear!): “Leuk en goed geschreven boek over vrouwen in de politiek door Julia Wouters. Ook interessant voor andere geprofileerde vrouwen.”

“Wow wat een boek. Typisch zo’n boek dat geschreven moest worden – dank dus daarvoor! Vond het niet alleen heel prettig en geestig geschreven, maar ook erg herkenbaar. Ik werk nu in een behoorlijke mannenwereld en scoor iedere dag weer bingo op al je hoofdstukken 😉 Het is je heel goed gelukt om de noodzaak van meer vrouwen aan de knoppen duidelijk te maken (en de struggle die daarbij hoort), zonder verzuurd of pessimistisch over te komen. Het wakkert mijn passie en droom om in de Kamer te komen in ieder geval aan. En ik ga je advies – om dit soort ambities vaker uit te spreken – ter harte nemen.”

“Echt supergoed boek, complimenten! Hoop dat je er ooit aan toekomt om ook zo’n boek voor het bedrijfsleven te schrijven. Mooie combinatie van aansprekende voorbeelden, onthullende citaten, humor en goede tips.”

“Een feministisch boek waar je voortdurend om moet lachen, kom er maar eens om! Dus even een tip op de vroege morgen: De zijkant van de macht van @juliawouters over vrouwen in de politiek is boeiend, zeer informatief en -echt- humoristisch. Niet alleen voor vrouwen in de politiek!”

“Op Mallorca begonnen en in de Ardennen uitgelezen. Dank je wel voor je boek. Ik herkende me enorm in het stuk over emoties en tranen. Vooral omdat me deze week inderdaad was overkomen dat ik in m’n betoog over iets wat ik heel belangrijk vond vocht tegen m’n tranen. En vervolgens de trillingen in m’n stem benoemde en benadrukte hoe belangrijk ik het gesprek vond. Die (bijna) tranen hadden alle door jou genoemde effecten: vaderlijke bezorgdheid en mijn gevoel van falen, de opmerking “goed gespeeld hoor”, en de volgende dag: gaat het weer een beetje met je? en een gevoel van totale ontlading na het gesprek. Het blijft een struggle maar dit zo benoemd te lezen is echt fijn. Ik vind het een doorwrocht boek, compleet en ik ga het m’n dochters ook laten lezen. Het stuk over beeldvorming in de parlementaire journalistiek is ronduit stuitend. En het klopt, dat is nog het ergste. Er is werk aan de winkel. Ik zie een trainingsbureau gericht op vrouwen in een combinatie met een makelaarsfunctie tussen vrouwen en posities. Nogmaals, dank voor je openhartige schrijven.”

“Keigoed hoofdstuk over medialogica in je boek @juliawouters! Je legt de vinger op de zere plek! Prachtig!”

“Onderweg in de trein lekker een boek aan het lezen. Kan dit boek van @juliawouters alle vrouwen én mannen in de (kantoor)politiek aanraden. #eyeopener.”

En Wouke Scherrenburg schreef: “Ook verplicht leesvoer voor alle parlementaire journo’s.”